Mosás után bolyhos lett a ruha? Ezt talán segít a jövőben.

 

Mosás után bolyhos lett kedvenc  ruhája? A jövőben ez kell tennie:

Ruháink szépségének megőrzése nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy azok sokáig szolgálják vonzó megjelenésünket. De mit tehet  akkor, ha nem úgy sikerült a mosás, ahogyan azt elvártuk? Tapasztalt háziasszonyokkal is bármikor előfordulhat, hogy a mindennapi rohanás és elfoglaltság közepette kibolyhosodik a ruha. Mi a teendő ilyenkor?  Próbáljunk meg hozzászokni a látványhoz? Éljünk együtt a későbbiekben a viseltes megjelenésű ruháikkal, vagy rögtön vegyünk újat helyette? Esetleg létezik bármilyen segítség az utolsó percben is?

Igen gyakran a helytelen folttisztítás okozza a legnagyobb problémát. Sokak azonnal erős folttisztítókkal, mosó,-és csodaszerekkel kezdik el dörzsölni a folt helyét, mely  a legrosszabb, amit tehetünk, hiszen így nem csak a bolyhosodást, hanem a kifakulást, színvesztést is kockáztatják  A legfontosabb az, hogy amint folt kerül egy-egy ruhadarabra, azt azonnal áztassuk be, és csak utána tegyünk folttisztítót a problémás helyre. A bolyhosodás nem csak foltok kapcsán fordulhat elő, hanem a rosszul megválasztott mosási hőmérséklet alkalmazása esetén is. Törekedjünk tehát arra, hogy mindig az anyag típusának és a ruhán szereplő mosási piktogramoknak megfelelően történjen a hőfok megválasztása. Ha valamit elrontottunk, és szöszök, göböcskék jelentek meg az anyagon, úgy többféle módszer is létezik ezek eltávolítására. A kézzel való leszedegetésnél van hatékonyabb megoldás is. Vannak, a ruhaborotvákra esküsznek, és vannak akik a habkővel való végigdörzsölésre mellett teszik le voksukat. Ezekkel a módszerekkel szinte bármilyen kibolyhosodott holmit gyorsan újszerűvé lehet varázsolni. Az igazán jó választás azonban  a glicerin mosáshoz adagolása, mely nem csak puhává varázsolja a ruhákat, hanem a bolyhosodást is megelőzi. A ruhák mosása nem ördöngösség hanem tanulható folyamat, mely egyszerűen elsajátítható bárki részéről. Egy kis odafigyeléssel gondoskodhatunk arról, hogy ne jelenjenek meg bolyhok kedvenc darabjainkon és azok hosszú időn keresztül álljanak kifogástalan minőségben rendelkezésre. Kevés idegesítőbb dolog létezik annál, mint amikor úgy vesszük elő a mosógépből  ruhásszekrényünk féltve őrzött darabjait, hogy azok szinte használhatatlanok.. Legyen okos, és előzze meg ezt. Mindig figyeljen a megfelelő folttisztításra és a mosás körülményeinek, a mosási hőfoknak az alapos megválasztására!

Mivel moshatod tisztára a festékes és tintás ruhákat?

 önkiszolgáló mosoda Budapest, laundromat Budapest

 

Hogyan ne kövesse el ezt a 3 hibát mosáskor azaz mosási tippek kezdőknek

Problémát jelent a mosás? Túl gyakran okoz gondot az, hogy a mosógépből gyakorlatilag színüket vesztett, viseltes darabok kerülnek elő? Kezdő és kissé már tapasztaltabb háziasszonyok, háziurak  számára sem mindig egyszerű megtalálni a megfelelő hőfokot, és vannak olyan ruhadarabok is, melyek különösen gondos odafigyelést igényelnek. Lássuk most azokat a leggyakrabban előforduló területeket, amelyre minden mosás alkalmával  érdemes odafigyelni!

 

1.       Magas fokú folttisztítás

 

Gyakran előfordul, hogy valamilyen folt kerül a ruhára. Mindegy, hogy zsírról, kávéról, vérről, vagy egyéb szennyeződésekről van szó, a gyors beavatkozás mindennél fontosabb. Abban az esetben ugyanis, ha a folt beszárad, úgy jó eséllyel részévé is fog válni az textilnek. Amint észleltük  a bajt, legjobb, ha azonnal kis mosószeres vízbe áztatjuk vagy még inkább folttisztítóval (Vanish) kezeljük a megmenteni kívánt kedvenc ruhadarabunkat. Sokan általában helyileg szoktáki dörzsölni a foltot, ám ezt  semmiképpen sem javasolhatjuk senkinek. A helyi folttisztítózás hatására az anyag könnyen kibolyhosodik és akár meg is fakulhat. Nagyon hasznos ha kéznél van valamilyen folttisztító készítmény, de ezt is mindig csak az áztatás után érdemes bevetni a legoptimálisabb hatás érdekében.

 

2.       Hófehér ruhák tisztítása

 

Sokan azért nem kedvelik a fehér ruhákat, mert nem tudják  a titkát hoyg hogyan lehet valóban tisztára mosni azokat. A fehér blúzokról, nyári szoknyákról, vagy az alkalmi ruhákról azonban nem érdemes lemondani, hiszen egy kis odafigyeléssel a fehér szín könnyedén visszanyerheti eredeti jellegét. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű mosópor, mosószer használatára, hiszen csak az elegendő hatóanyag képes tökéletesen ellátni feladatát, de a túl sok mosószer már károsíthatja ruháinkat. A mosási  hőfok kiválasztása az egyik legfontosabb a mosáshoz. Színes ruhák esetében -a fakulást megelőzendő- célszerű inkább az alacsony hőfokot választani, melyeknek 30-40 fok a legideálisabb, addig a fehérek esetében már nem kell ennyire óvatoskodnunk, mivel a színeket itt nem károsítjuk a magasabb hőfokkal. A fehérítő mosóporok, mosószerek bizonyulnak a legjobb választásnak, de sohase feledkezzünk meg a mosógép vízkőmentesítéséről sem. Gyakori ugyanis, hogy a vízkő hatására válnak a fehér ruhák sárgás, szürkés árnyalatúvá. Azt talán megemlíteni sem kell, hogy erőteljesen szennyezett vagy színes ruhákkal véletlenül  se mossuk együtt a fehéreket, mert nem lesz kielégítő a végeredmény. 

 

3.       Élénk színek megtartása

 

Színes ruhákinkhoz csak kifejezetten hozzájuk való mosóport, mosószert használjunk. A bolyhosodás megelőzése érdekében mindig fordítsuk ki a ruhákat mosás előtt és minden esetben törekedjünk arra, hogy csak a ruhán jelzett hőfokot állítsuk be a mosógépen. Ha ezekre az apróságokra ügyelünk, ruháink sokáig megtartják vásárláskor megszokott színeiket és így eredeti színekben pompázó daraboknak örvendhetünk ruháink teljes élettartama alatt

wasing machine

 

 önkiszolgáló mosoda Budapest, laundromat Budapest

 

További cikkeink...