A ruhákba varrt cimkék jelentésének magyarázata (textil KRESZ):

A címkén található ikonok sorrendben a következő témaköröket jelölik: mosás, fehérítés, szárítás, vasalás, vegyi tisztítás. Az öt alapszimbólum különböző változatai igazítanak el abban, hogyan ápold és tisztítsd az adott ruhadarabot.

kézi mosásCsak Kézzel moshgató a ruha és maximum 40 fokon! Az ilyen szimbólummal jelzett ruhát lehetőleg ne   dörzsölje, és mellőzze az intenzív csavargatást. Önkiszolgáló mosodánkban az ilyen jelzésű ruha mosását, szárítását nem javasoljuk mert károsodhat a ruha anyaga a ruha tisztítása közben.

titsztitobanmosasAz ilyen szimbólummal jelölt ruha önkiszolgáló mosodánkban nem tisztítható. Az ilyen jelzéssel ellátott ruha csak speciális ruhatisztítóban tisztítható. Ilyen ruhatisztítók például az 5ásec vagy a patyolat üzletei.

Speciális nedves tisztítást igényelRuhatisztítóban tisztítható különleges nedves technológiájú tisztítással, profi szakember által. Önkiszolgáló mosodákban mint a bubble mosoda, mosómedve valamint a Dohány utcai önkiszolgáló mosodákban nem tisztíthatók

Nedves tisztítást, kíméletesenRuhatisztítóban tisztítható különleges nedves technológiájú tisztítással, profi szakember által és azon belül is kímélő technológiával. Önkiszolgáló mosodákban mint a bubbles mosoda hálózat, mosómedve valamint a Dohány utcai önkiszolgáló mosodákban technológia hiánya miatt nem tisztíthatók

 

max40fokMaximum 40 fokon mosható a ruha. Mosható mosógépben, különleges bánásmódot nem igényel. A mosóteknőben található szám minden alkalommal a maximum vízhőfokra utal. Az ilyen szimbólummal ellátott ruhák a mosási hőfokot betartva  tisztíthatóak a budapesti önkiszolgáló mosodánkban.

max40fok_kimeletesAz előző jelhez képest annyi a plusz intelem, hogy nemcsak a max. hőfok van előirányozva, hanem a kíméletes tisztítás is. Erre utal a teknő alatti 1 darab vízszintes vonal. A  Dohány utcai önkiszolgáló mosodában a textilkímélő woolmark minősítésű mosógépben mosható.

max_40fok_necsavarjaMaximum ajánlott hőfok 40. Továbbá kíméletes bánásmódot igényel és tilos csavarni! (A csavarástól óv a teknő alatti 2 darab vízszintes vonal.) A magas fordulatu centrifugálástól óvjuk a mosodában az ilyen jelzésű ruhát.

Bárhogy mosható gépbenMosógépben mosható, nem igényel különleges bánásmódot és óvintézkedéseket.

 

Szárítással kapcsolatos jelek:

csak_fekve_szarithatoCsak fekve szárítható a ruha. Ne csipeszeld ki, ne szárítsd géppel! Önkiszolgáló mosodában semmiképp sem szárítható az ilyen jelzéssel ellátott ruha.

csak rövid centrifugálás ajánlottCsak rövid centrifugálás ajánlott! Szárítógépben nem szárítható, ruhaszárítón, kötélen azonban igen. Önkiszolgáló mosodában semmiképp sem szárítható az ilyen jelzéssel ellátott ruha.

mosas7Centrifugálható, de géppel nem szárítható! Szárítsd ruhaszárítón, kötélen! Önkiszolgáló mosodában semmiképp sem szárítható az ilyen jelzéssel ellátott ruha.

Szárítás alacsony hőfokonSzárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton! (A körben található pont jelenti a szárítási fokozatot.) A Dohány utcai mosodában a hőszivattyús AEG szárítógépeinken van ilyen beállíás, melyet a kezekőtől tud kérni. A ruha szárításának ideje ezzel hosszabbodik.

mosas6Szárítógépben szárítható, normál fokozaton. (Normál szárítási fokozatra utal a körben található 2 darab pont.)

Szárítható szárítógépbenSzárítógépben szárítható textilt jelöl, speciális bánásmódot a mosodában nem igényel.

Szárítás árnyékbanCsak árnyékban szárítható a ruha!

 

Vasalással kapcsolatos ruhakezelési útmutató jelek:

tilosvasalniTilos vasalni a ruhát!

Vasalás 110 fokonA ruha vasalható, de csak maximálisan 110 fokon! (A pontok száma utal a vasalási hőfokra – minél kevesebb, annál alacsonyabb fokozatot állítson be a vasalón!)

Vasalható 150 fokonVasalható a ruha, de csak maximálisan 150 fokon!

Max. 200 fokon vasalhatóVasalható a ruha, a vasaló maximum hőfoka: 200 fok!

 

Vegytisztítással kapcsolatos mosási jelek a címkén:

Vegyileg nem tisztíthatóA ruha vegyileg nem tisztítható!

tetraklór-etilénnel tisztíthatóA “P” jelzi, hogy a ruha tisztítható tetraklór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” jelnél is. (Ld. alább)

Perkloridetilénnel tisztítható korlátozássalA “P” betű alatti aláhúzás korlátozásra utal. Ami jelenthet mérsékelt mechanikai terhelhetőséget, mérsékelt hőmérsékletet vagy hozzáadott nedvességet. Tisztítható tetraklór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” mosási jelnél is. (Ld. alább)

szénhidrogén oldószerrel tisztítható Az “F” betű arra utal, hogy a ruhanemű tisztítható szénhidrogén oldószerrel tisztítható. (Bőr anyagnál gyakori.)

szénhidrogén oldószerrel tisztítható Szénhidrogén oldószerrel tisztítható ugyan, de bizonyos óvintézkedések mellett – mérsékelt mechanikai terhelhetőséggel, vagy kevesebb nedvességgel, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. (Bőr anyagnál fordul elő általában.)

Bármilyen szerrel tisztíthatóBármilyen szerrel tisztítható a ruha, bármilyen organikus oldószerrel. Az önkiszolgáló mosodánkban használatos tisztítószerek megfelelnek az ilyen ruha jelzéssel ellátott ruhák tisztításához.

Klórozni nem szabadA klóros fehérítést mellőzze, mert azt nem szereti az a ruha melyen ez a jelzés található!

Fehéríthető, de nem klórralA ruha fehéríthető, de nem klórral!

Bírja a klórt a ruhaHasználhat fehérítésre klórt, mert bírja a ruha.